Prof. Dr. Fuat Sezgin

IV. Dini Yayınlar Kongresi’nde “Müslümanların Bilimler Tarihinde 800 Yıl Süren Kreatif Merhalesini Ne Kadar Tanıyoruz?” konulu konferans vermektedir.
Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1924’de dünyaya geldi.
Almanya’da İslami kaynakalr üzerine çalışmalar yapmaktadır.
İslam Bilimler Tarihi” isimli eser çalışmasını 55 yıldır yürütmektedir.
Şimdi Sezgin’e kulak verelim:
İslam insana dinamizm verir. Sadece bilimler tarihine bakılsa bu anlaşılır. Bugünkü gibi müslümanlar pısırık değildi. Ben çalışmalarım ile müslümanlara bu dinamizmi kazandırmak istiyorum. Müslümanlar Hicretin birinci yılında Çin’e ve Madagaskar’a ulaşmışlardı. İslam inancı, insanlığa enerji ve açılım kazandırır.
Halife Memun’un kendisi de bilim adamıydı.
Enlem ve Boylam hesaplamaların önemli bir kısmı müslüman bilim adamlarının gerçekleştirdiği hususlardandı. Bu konuda Topkapı müzesinde eski bir harita mevcuttur.
Müslümanların o günkü imkanlar ile eriştikleri bilgi, modern coğrafyayı hayrete düşürecek türdendir.
Buhari’nin Kaynakları çalışması, Sahih adlı eserin ilk dönem yazılı kaynaklara kadar dayandığı tezini ortaya attı.
Osmanlılar da büyük işler yaptı. Matematik sahasında da Müslümanlar büyük işler yaptılar. Matemetik ve Coğrafya tarihini yazmayı da Allah bana nasip etti.
Beşeri coğrafya, doğa ile insan müsabetlerini konu alır. Avrupalılar birçok sahada Müslümanların kitaplarını tercüme ettiler. Coğrafaya vasıtası ile Allah’ın yeryüzündeki hilkatinin azameti gösterilebilir.
Arap İslam Kitabiyatı, Arap Kitabiyat Tarihi, 1967’de yayınlandı.
Bilim ve Teknoloji Müzesi, İstanbul’da Sezgin’in ciddi katkılarıyla Başbakan tarafından açıldı.
Günde 17 saat çalışmaya müsade edip zemin hazırlayan bir hayat arkadaşına sahip olabilmek, verimli olabilmenin şartlarındandır.

Bir yanıt yazın