Algının Seçiciliği

Beş duyu sayesinde günlük hayatımızda tabiattan çok sayı­da uyarıcılar alır ve bu uyaranları al­gılarız. Ancak insan tabiattan gelen her uyarıcıyı al­gılayamaz. Algılamış olsaydı zaten yaşa­ma şansı olmazdı. Algılayabildiğimiz uyarıcılarda da bir seçim yapar ve bizi il­gilendiren uyarıcıya yönelerek tüm dikka­timizi kullanarak algılamaya çalışırız. Dikkatin belli bir noktada toplanarak diğer uyarıcıları algılaması algıda seçiciliktir.

Algıda seçicilik mesleklere ve içinde bu­lunduğumuz duruma göre değişir. Bir araç motoru ustası motordan gelen değişik sesleri yol­culardan, bir doktor bir kişide bulunan has­talığı diğer insanlardan, kurbağalar yıla­nın çıkardığı sesi diğer canlılardan önce algılar. Üniversiteye hazırlanan bir öğrenci, televizyondaki üniversite ile ilgili bir haberi diğer insanlardan önce algılar.

Algının seçiciliğinde iç ve dış etmenler önemli rol oynar. Bizimle ilgili bir olayı başkalarından önce algılarız. Korktuğumuz hayvanın sesini diğer seslerden farklı algı­larız. Bir annenin çocuğunun ağlama sesine duyarlılığı farklıdır.

Algının seçiciliğinde ihtiyaç, arayış, korku, beklenti ve olay­ların bizimle ilgisinin önemli bir yeri vardır.

 

Bir yanıt yazın