Çelişmezlik Prensibi

Evrensel değerler, insanî değerler ve ilahî değerler birbiri ile çelişmez. Her kişi bir âlem ve muammadır. İnsan kitabı, ilahi kitap ve kâinat kitabı, bir harmoni ve bütünlük ifade eder, okumasını bilene…

“Akıl için yol birdir” atasözümüz çok önemli bir gerçeğe işaret ediyor.
Kainat kitabı, insan kitabı ve ilahî kitap birbirini nakzetmez. Eğer bilim, ideolojilere kurban edilmemişse ve insan ilahî imza olan fıtratını bozmamışsa… Sağduyu ile hareket edildiğinde bir çok güzelliğe ulaşmak mümkündür.

Birçok farklı kültürde görülebilecek, genel geçer doğrular vardır. Bu evrensel gerçeklerin de aynı kaynaktan beslendiğine işarettir. Doğru ve hakka teslim olabilme irfandandır.

Entrika ile bir yere varmak mümkün değildir. Evet belki belli bir süre bazıları çıkar elde edebilir. Ama bu uzun soluklu olmaz. “Ağlayanın malı gülene fayda vermez.” “Alma mazlumun âhını çıkar aheste aheste” atasözleri tecrübe ile sabit, iyiliklerin yaygınlaşması ve zülümden uzaklaşmaya teşvik eder.

Biz sebepler dünyasında yaşıyoruz. İletişim, etkileşim ve fikir alışverişi sonrası da, takdire kalmış, hayatta hiç bir şey tesadüfi değildir. O tesadüflerin insana, insanın gücüne, var olmaya dair yüklediği sorumluluklar vardır. İnsanımıza ve yaşadığımız zamana yönelik sorumluluklarımız vardır. Her mücadelede hayata dair bir tecrübe edinmek mümkündür.

Etrafımızdaki olayları bu çerçeveden incelemeye başladığımızda, birçok tecrübe ve açılımda bu çelişmezlik prensibini görmek mümkün olacaktır.

Bir yanıt yazın