ERGENLİK ve AİLE ORTAMI

Ergenlikte sorun yaşamak istemiyorum diyenler, çocuklarının psikolojik dünyasına daha küçük yaşlardan başlayarak eğilmeyi deneyebilirler.
Gençlerle çalışırken erken müdahalede bulunmak ve zamanında davranmak,onların yıllarca mutsuz olmasını önleyebilir.
“…Ergenlik bir tren istasyonu gibidir; ya geçmişten geleceğe uzanılan yoldaki bir istasyon, ya da nadiren ama zorlukların yoğun yaşandığı, bir çölün ortasında, ne geliş ne dönüş bağlantısı olan, bir tren istasyonu…”İşte bu noktada iyi bir arkadaşlık ve rehberliğe ihtiyaç vardır.
Ev kültürü: demokratik, baskıcı ya da başıbozuk? Ergenlik sorunlarında ve bunların aşılmasında ev kültürü önem taşır. Neyin hoş görüldüğü, neyin yaşa özgü kabul edildiği, farklı, arzulanmayan davranışlara nasıl yaklaşıldığı, ev kültürünün gençleri en çok etkileyen yanlarından birisidir. Örneğin, şiddet ev kültürünün bir parçasıysa, ergenin hayatında da yeri olacaktır.
“Sorumsuz” çocuklar, esirgemeden ziyade aile ortamı içerisinde karar almayı öğrenmesi, karar alma süreçlerine katılması, sorumluluklara ortak edilmeye başlanması ergenin gelişimine katkı yapar. Bir çok çocuk kendi hayatı ile ilgili önemli kararları 13-14 yaşlarında veriyor.

Bir yanıt yazın