VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK

Misafir Kalem
Uygun bir çalışma ortamı, verimli çalışmanın ilk koşuludur. Sakin çalışabileceğiniz bir ortam ayarlamaya çalışınız. Televizyon karşısında ya da kalabalık bir ortamda ilginizin dağılacağı kesindir.
Her gün, önceden belirlediğiniz saatlerde ders çalışmanız verimliliğinizi artıracaktır. Planlı ve düzenli çalışmak, sizi başarıya götüren nedenlerden biridir.

Çalışmaya başlamadan önce bütün malzemelerinizi hazırlamalısınız. Böylece derse başladıktan sonra herhangi bir şey aramak için masa başından kalkmak zorunda kalmayacaksınız. Çok insanın değerini bilmediği zaman, aslında çok önemlidir. Her şeyin yenisini alabilirsiniz. Ama akıp giden zamanı bir daha geri getirmek olanaksızdır. Bu nedenle zamanın değerini iyi bilmeli ve onu iyi kullanmalıyız.

Saatlerce masa başında ders çalışmak, başarılı olmak anlamına gelmez. Tam tersine verimliliğinizi düşürecektir. Bu nedenle ders çalışırken ara vermeniz gerekecektir. Okuldaymış gibi ders saati süresince çalışıp ve 10 dakika dinlenmek için ara veriniz. Beyninizi dinlendirmelisiniz.
Başarılı olabilmeniz için çok çalışmanıza ya da üstün zekâya sahip olmanıza da gerek yoktur. Bütün dersler, normal zekâlı öğrenciler için hazırlanmıştır. Önemli olan okuduğunu anlamanız, anladıklarınızı sindirmeniz, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisini kurabilmenizdir. Okuduğunuz metnin anlattıklarını gözünüzün önünde canlandırabiliyorsanız, diğer bir söyleyişle olayı zihninizde yaşayabiliyorsanız o konuyu öğrenmişsiniz demektir. Aksi hâlde, ezberciliğe doğru gitmiş olursunuz ki bu bilgiler sizde uzun süreli kalamaz.

Konuları anlamaya çalışmadan, sadece ezbere dayalı ders çalışan öğrencilerin sınavda başarılı olmaları beklenemez. Hafızalarına yerleştirdikleri bilgiden farklı bir soruyu yanıtlamakta zorluk çekerler. Çünkü konunun mantığını algılayamamışlardır.

Okulun amacı, size ezbere bilgi vermek değildir. Birçok etkinlik yapacaksınız, soruları çözerken biraz uğraşacaksınız, yorum yapacaksınız. Biraz emek vererek ve kafa yorarak konuları belleğinize iyice yerleştireceksiniz.

Çalışma esnasında, sandalyede oturma biçiminiz de önemlidir. Sandalyeye dik oturarak çalışmalınız. Aksi durumlarda vücudunuzda bir gevşeme olacaktır. Bu da uykunuzun gelmesine ve verimsizleşmenize neden olur.

Sınavdan bir gece önce yapılan çalışmanın başarıya etkisi olmaz. Aksine sınavda paniğe yol açabilir. Acele ve panik, öğrencinin sınavda başarısız olmasını sağlar.

“Çalışıyorum ama sınavlarda başarılı olamıyorum.” diye düşünen çok öğrenci vardır. Bunlar, biraz düşündükleri takdirde başarısızlıklarının nedenlerini bulabilirler. Planlı ve sindirerek çalışmak, kendine güven başarının temelini oluşturur.

ÖĞRENME:

Öğrenmenin yaşı yoktur. Her yaşta öğrenmek olanaklıdır. Belki biri bir kez, diğeri iki kez okuyarak aynı sonuca ulaşabilir. İnsan, her an için öğrenmeye açık olmalı ve öğrendiklerini uygulayabilmelidir. Yaşamda uygulanmayan öğrenmenin kısa zaman sonra kaybolacağını unutmamak gerekir.

Öğrenmek, insana yeni deneyimler ve bakış açıları kazandırır. Kişiliğinizin güçlenmesine, kendinize güven duymanıza, hayatınız boyunca her alanda başarılı olmanızı sağlayacak unsurdur öğrenmek.

PROGRAMLI OLMAK:

Programlı olmak, önceden yaptığınız plan doğrultusunda çalışmak demektir. Planlı ve programlı çalışmada her zaman yarar vardır. Zaman kaybını önler. Ders çalışma dışındaki faaliyetlerimize de zaman ayırmamızı sağlar. Önemli işlerimize öncelik vermemiz, planlı çalışmaylamümkündür. Çalışmalarımızı yorulmadan, üzülmeden tamamlarız. Planlı ve programlı çalışma bizi mutlak başarıya ulaştırır.

DERSİ ZEVKLİ HÂLE GETİRMEK:

Ders çalışmazsanız başarılı olamayacağınızı biliyorsunuz. Ama ders çalışmaktan mı sıkılıyorsunuz? Peki, neden dersi sizin için zevkli bir hâle sokmuyorsunuz? Konuların size anlamlı ve zevkli gelebilmesi için onunla arkadaş olmalısınız. Öncelikle, “Bu konuyu neden öğreniyorum, gereksiz bunlar.” gibi fikirleri kafanızdan atmalısınız. Eğitim hayatınız boyunca, ders çalışmak zorunda olduğunuzu bilmeli ve bunu kafanızda bir sorun hâline getirmemelisiniz.

Bunu nasıl yapabilirsiniz? Öğrendiğiniz şeyleri, günlük hayatta kullanmaya çalışınız. Hayatın herkese sunduğu olanakları size de sunduğunu unutmayınız ve diğer insanlardan eksik olduğunuzu düşünmeyiniz. Konulardan geride kaldığını düşünüp panikleyen ve eklenen konuları da bu yüzden önemsemeyen öğrenciler de vardır elbet. Ama böyle düşünmek son derece yanlıştır. Çünkü, elinizin altında yararlanabileceğiniz http://www.facebook.com/l/92e52;e-dershane.biz vardır artık.

Yaşam, her an yeni kapılar açılıyor size. Ve siz şu an o kapılardan en önemlisinin girişindesiniz. Yapmanız gereken tek şey o kapıdan içeri girmektir. Ama bunu ancak siz isterseniz yapabilirsiniz. Bu; derslerinize programlı, severek çalışmanıza ve öğrendiklerinizi yaşantınızda uygulamanıza bağlıdır.

Hanifi BİLİŞİK

Bir yanıt yazın